Boekhoudprogramma vergelijken en kiezen voor het beste boekhoudprogramma

Elke ondernemer heeft in mijn ogen een goed boekhoudprogramma nodig. En dan het liefst het beste boekhoudprogramma wat goed bij de onderneming past. Dit geldt voor MKB`ers maar zeer zeker ook voor ZZP`ers. Zelf zou ik niet zo snel kiezen voor een gratis boekhoudprogramma. En ik zal je vertellen waarom ik dat geen goed idee vind.

Online boekhoudprogramma`s

Er zijn behoorlijk wat goede online boekhoudprogramma`s beschikbaar. En de meeste hiervan zijn kwalitatief gewoon goed. Hier is weinig tot niks op aan te merken. Daarnaast zijn ook de prijzen meer dan redelijk. Persoonlijk vind ik deze zelfs erg goedkoop. Waarschijnlijk speelt de concurrentie hierin een grote rol.

Online boekhouden spreekt voor mij voor zichzelf. Ik ga dan ook niet verder in op de offline programma`s. Dat is in mijn opinie volledig achterhaald.

Er is keuze genoeg, maar wat is nu het beste boekhoudprogramma?

Soms maakt een te grote keuze het lastig kiezen. Wat is nu het beste boekhoudprogramma en hoe kan je een boekhoudprogramma vergelijken?

De verschillende opties

In mijn opinie springen er voor de kleine MKB`er en ZZP`er 3 programma`s uit. Dit zijn kwalitatief zeer goede online boekhoudprogramma`s die ook nog eens vele handige functionaliteiten bieden.

Bijvoorbeeld voor een boekhouding zzp krijg je alle functionaliteiten die je nodig hebt. En daarnaast ook nog extra`s die handig meegenomen zijn,  maar geeneens strikt noodzakelijk zijn. Daarnaast kosten deze programma allemaal minder dan 20€ per maand.

Doordat deze programma`s zich ook allemaal onderscheiden op het gebied van gebruiksvriendelijkheid. kan je met een dergelijk programma ook nog eens veel geld besparen op de kosten van een boekhouder of accountant.

Boekhoudprogramma vergelijken

Voordat je overgaat tot de aanschaf van een licentie, zou ik wel eerst altijd wel even goed vergelijken. Een boekhoudprogramma vergelijken is extra belangrijk omdat als je eenmaal aan de slag bent gegaan met een programma, het niet al te gemakkelijk is om over te stappen. Je moet dan data gaan overzetten. Even de tijd nemen voor het boekhoudprogramma vergelijken, kan voorkomen dat je dit in de toekomst moet gaan doen. Zorg dat je direct het beste boekhoudprogramma kiest.

Het beste boekhoudprogramma. Mijn persoonlijke top 3

Mijn top 3 van beste boekhoudprogramma`s, waarbij ik de prijs en kwaliteit in ogenschouw neem is als volgt:

E-boekhouden.nl

Dit pakket is één van de meest gebruikte boekhoudpakketten op dit moment.

De pluspunten van eboekhouden.nl

 • Scannen van facturen en bonnetjes zodat je deze direct automatisch kunt verwerken en bovendien een online archief hebt
 • Je kunt automatisch de bankmutaties van jouw zakelijke rekening importeren zodat jouw gegevens up to date zijn.
 • Direct jouw BTW aangifte vanuit het pakket versturen naar de belastingdienst.
 • Een handige mobiele app waarmee je overal jouw gegevens kunt inzien
 • Verschillende andere koppelingen zijn mogelijk met bijvoorbeeld de webshop en CRM.

Minpunten

 • Voor meer dan 120 facturen per jaar en 240 boekingen heb je een uitgebreider pakket nodig. De kosten hiervan zijn echter slechts een paar euro per maand.

Rompslomp

Dit programma wordt op dit moment al door meer dan 10,000 ondernemers naar tevredenheid gebruikt.

De pluspunten van Rompslomp:

 • Scannen van facturen en bonnetjes om deze automatisch te verwerken.
 • Een rapportage op basis waarvan je de BTW aangifte kan invullen
 • Volledige rapportage met onder meer de winst & verliesrekening en de balans en daarnaast handige grafieken.
 • Uren en ritten administratie
 • Eenvoudig alle bankmutaties importeren
 • Geen beperking met betrekking tot aantal boekingen en facturen.

Minpunten:

 • De BTW gegevens moet je nog handmatig ingeven op de website van de belastingdienst, maar wel op basis van een kant en klaar rapport.
 • Geen mogelijkheid tot een verbinding met een webshop

Myfinance

Het unieke van My Finance is dat je ook kan kiezen voor het “online samen pakket”. Hierbij krijg je ondersteuning bij het bijhouden van jouw boekhouding. De standaard boekingen doe jezelf en de eenmalige boekingen doet Myfinance voor jou. Zij doen zelfs de gehele jaarafsluiting en heb je een fout gemaakt dan voeren zij de correctie uit. Dit is in mijn opinie dan ook een aanrader voor mensen met weinig kennis op het gebied van boekhouden.

Overige pluspunten Myfinance:

 • Een handige app om overal en altijd jouw gegevens in te zien.
 • Gratis toegang voor jouw boekhouder.
 • Uren en rittenadministratie.
 • Volledige rapportage inclusief de gegevens voor de BTW aangifte.
 • Geen beperkingen met betrekking tot aantal facturen.

De minpunten

 • Er is een rapportage voor de BTW, maar deze moet je wel zelf ingeven op de website van de belastingdienst.
 • Je kan geen gegevens van de webshop importeren.

Met alle 3 bovengenoemde opties profiteer je optimaal van de voordelen van online boekhouden. In mijn opinie heb je met een van deze 3 opties in ieder geval een van de beste boekhoudprogramma`s die er te verkrijgen zijn.

Er zijn ook nog pakketten zoals Exact online beschikbaar. Dit valt echter in een andere prijscategorie en in mijn opinie is het voor de kleine ondernemer niet noodzakelijk om extra te betalen ten opzichte van de 3 genoemde programma`s.

Gratis uitproberen

Alle pakketten bieden de mogelijkheid om het gratis uit te proberen. Zo biedt bijvoorbeeld eboekhouden.nl voor starters zelfs een gratis periode van 15 maanden aan.

Myfinance heeft op dit moment een actie dat als je een contract afsluit, dat je dan 3 maanden gratis krijgt.

Naast de toch al niet zo hoge prijzen maakt dit het zelfs nog aantrekkelijker. Voor een starter is het eigenlijk een no brainer om op basis van deze prijzen een online boekhoudpakket aan te schaffen.

Op deze manier wordt bijvoorbeeld de boekhouding zzp een stuk gemakkelijk en bovendien eenvoudiger. Je krijgt als het ware een gratis boekhoudprogramma voor 15 maanden. Maar dan wel een volledig en goed pakket, wat zich niet laat vergelijken met een volledig gratis boekhoudprogramma waar altijd wel een paar haken en ogen aan zitten.

Een goede boekhouding is uitermate belangrijk

Denk niet dat je alleen een boekhouding bijhoudt voor de belastingdienst, zoals voor de aangifte inkomstenbelasting en vermogensbelasting. Een goede boekhouding geeft je ontzettend veel informatie hetgeen essentieel is voor jouw onderneming. Daarbij zijn zaken als tijdig incasseren van facturen onmisbaar voor een goede bedrijfsvoering.

Zorg er dan ook voor dat je de boekhouding dusdanig inricht dat je alle benodigde informatie voorhanden hebt. Een winst en verliesrekening is natuurlijk onmisbaar, maar je kan nog veel meer handige informatie vanuit jouw online boekhoudpakket halen.

Welk programma kiezen?

Wat het beste boekhoudprogramma is,  hangt af van jouw bedrijf. Heb je bijvoorbeeld een webshop, dan is e-boekhouden.nl een aanrader. Heb je weinig kennis op het gebied van boekhouden dan is Myfinance een aanrader.

Als je ziet dat je voor nog geen 10€ per maand een goed boekhoudpakket hebt, dan is gratis boekhouden eigenlijk zinloos. Je bent dan gewoon veel meer waardevolle tijd kwijt. Die tijd kan je besteden aan het ondernemen zelf en dan heb je die 10€ snel terugverdient.

Persoonlijk zou ik ook geen gebruik maken van de gratis programma`s die je via Google kunt vinden. Deze zijn toch altijd beperkt of gebruiksvriendelijk En voor het bedrag wat je kwijt bent voor een goed pakket is dit het gewoon niet waard om je tijd aan te verdoen..

Boekhouding uitbesteden

Vind je ook met een van de genoemde boekhoudpakketten het boekhouden maar een vervelende bijkomstigheid? Neem dan contact met mij op. Dat kan natuurlijk ook als je advies wilt over het beste boekhoudprogramma.

Op basis van een online boekhoudpakket kan ik jouw boekhouding verzorgen. En door het gemak van deze programma`s zal het niet veel kosten om voor jou de boekhouding te verzorgen. En zeer zeker veel minder dan wat je nu betaalt aan jouw boekhouder.

Daarnaast kan ik je natuurlijk ook altijd van advies voorzien. Misschien wil je gewoon een keer jouw boekhouding doorlopen met een expert om zodoende waardevolle adviezen te krijgen.