cryptobeleggers

De beleggerswereld is hetzelfde als de cryptowereld, maar staat tegelijkertijd heel ver van elkaar af. Er is met name een groot verschil tussen aandeelbeleggers en cryptobeleggers, vooral in de manier van handelen.

Aandelen en cryptobeleggers

Kijk je naar aandelenbeurzen en cryptocurrency beurzen, dan is de opzet hetzelfde. Er is een orderboek, een bied- en laatkoers, timeline en handelsvolume. Beleggers bepalen zelf hun aan- en verkoopprijs, verschillende valuta worden tegen elkaar verhandeld, met behulp van een cryptocurrency wallet. De cryptocurrency exchanges doen dan ook echt niet onder voor Wall Street.

Het verschil zit hem echter in het type belegger. Op Wall Street maar ook op ons eigen Damrak vind je de doorgewinterde beleggers. Mensen die het klappen van de zweep kennen en niet in paniek raken wanneer ze op verlies staan. Voordat over wordt gegaan tot de aankoop van een aandeel, is het desbetreffende bedrijf eerst helemaal doorgelicht.

Waar staat het voor, wat zijn de toekomstplannen en hoe ziet de historie eruit? Nieuwsberichten worden nauwlettend in de gaten gehouden, waarbij duidelijk onderscheid gemaakt wordt tussen echt en nepnieuws.

Dit werkt in de wereld van de cryptocurrency toch even anders. Hier zijn de cryptobeleggers voornamelijk particulieren die al hun spaargeld op soms willekeurig gekozen cryptomunten inzetten. Bij een beetje verlies ontstaat er nervositeit en in het ergste geval paniek. Dit zie je ook duidelijk terug in het orderboek, waar iedereen boven elkaar wil blijven staan.

Nieuws en cryptocurrency koersen

Daarnaast worden de koersen op cryptocurrency exchanges erg beïnvloed door nieuwsberichten. Zuid-Korea wil crypto exchanges sluiten, Binance trekt de stekker eruit of Microsoft accepteert geen Bitcoin betalingen meer. Het maakt niet uit welk negatief nieuws er naar buiten wordt gebracht: de hele cryptowereld reageert hierop  en dus ook de cryptobellegers.

Dit is iets wat je in de echte beleggingswereld niet tegenkomt. Wanneer KPN aangeeft dat het verlies heeft gedraaid, zakt alleen het aandeel KPN. Andere aandelen trekken zich hier niets van aan en blijven hun eigen koers varen.

Betrouwbaarheid nieuwsberichten voor cryptobeleggers

Nu we het toch over nieuws hebben, ook daar zit een enorm verschil in. Bij aandelen draait het om beursgenoteerde bedrijven die de verplichting hebben om aandeelhouders op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen. Het verspreiden van nepnieuws is uit den boze. Bij de cryptocurrency gaat het verspreiden van nepnieuws wel heel eenvoudig: er zijn immers geen regels en niemand die toezicht houdt op het team achter een cryptomunt.

Cryptocurrency beleggers zijn ongeduldiger

Het gemiddeld rendement op aandelen bedraagt jaarlijks tussen de 6% en 7%. Sommigen weten zelfs een hoger rendement te halen, en dat is geweldig. Het is in ieder geval altijd hoger dan de schamele 0,5% spaarrente, iedere aandelenbelegger is dan ook trots op zijn behaalde rendementen.

Veel cryptocurrency beleggers hebben dollartekens in de ogen. Ze verwachten met een investering van €50 binnen 3 maanden miljonair te worden. Blijft deze verwachting uit, dan wordt de cryptocurrency belegger ongeduldig. Hij verkoopt zijn cryptomunten met verlies om vervolgens in een andere cryptomunt te investeren.

Niet iedereen steekt zo in elkaar, laat dat duidelijk zijn. Helaas is het wel zo dat we bovenstaande verhalen steeds vaker tegenkomen. Dit heeft te maken met de prachtige story’s over Bitcoinmiljonairs die met een kleine investering schatrijk zijn geworden.

Er wordt wel even vergeten dat deze mensen ruim 7 jaar geleden bitcoins voor $1 tot $10 hebben gekocht, de koers staat nu op ruim $11000. Dit zijn rendementen die je op normale aandelenbeurzen nooit zal behalen, dat moeten we toegeven.

Toch is het opvallend om te zien dat cryptocurrency beleggers over het algemeen veel ongeduldig er zijn. Wees tevreden met elke behaald rendement, blijf rustig bij verlies en vertrouw op de toekomst van cryptocurrency of in ieder geval de blockchain.