Financiële modellen zijn mijn inziens erg belangrijk. Dit komt de kwaliteit van besluitvorming ten goede. Zonder een gedegen financieel model zou er eigenlijk geen enkele materiële beslissing moeten worden genomen.

Businesscases

Een primair financieel model is de business case. Hiervan heb ik er dan ook meerdere opgezet. Een van de grotere business cases betrof een contract voor één van de belangrijkste klanten. Door op basis van deze businesscase verschillende scenario`s te berekenen, met verschillende prijzen en volumes. Maar ook door verschillende prijs combinaties van verschillende producten op te stellen, zijn we tot het ideale scenario gekomen. Uiteindelijk was dit voor beide partijen een goed contract.

Met behulp van het door mij opgezette model hebben we uiteindelijk de portfolio van producten zo kunnen samenstellen dat de bruto-marge met 3 p.p. is toegenomen ten opzichte van het bestaande contract.

Marketing & SEO kosten

Voor mijn start-up Naturalsweet heb ik een model opgezet om de ROI van de verschillende advertentiecampagnes te meten. Aangezien dit één van de belangrijkste aspecten is voor een e-commerce onderneming, heb ik hier een uitgebreid model opgezet met verschillende variabelen. Aan de hand van dit model hebben we het advertentiebudget dermate specifiek kunnen inzetten zodat het de hoogste ROI opleverde.