Vermogensbelasting Petersen Finance & control
vermogensbelasting

Vermogensbelasting.

Dit is in mijn ogen de een van de meest onredelijke belastingheffingen die er bestaat.

De vermogensbelasting.  Het geld dat je spaart, is het geld waarover je al belasting hebt betaald. Het niet uitgeven van het geld wordt hier bovendien mee bestraft.

En dan wordt er ook nog eens belasting geheven op basis van een compleet onrealistisch fictief rendement.

 

Onrealistisch fictief vermogen als grondslag van de vermogensbelasting

Op dit moment zijn de fictieve rendementen die worden gehanteerd volstrekt absurd. Met geen mogelijkhed zijn deze rendementen ook maar enigszins haalbaar indien je het geld op een spaarrekening zet. Zelfs met termijndeposito`s van 5 of zelfs 10 jaar kom je niet in de buurt van déze fictieve rendementen.

De redenering van de overheid dat je dan maar moet gaan beleggen. Dit  is mijninziens ook al absurd. Vanuit het oogpunt van vennootschapsbelasting is er het principe dat de belastingdienst niet op de stoel van de ondernemer mag gaan zitten, om zo de beleggingen van de ondernemer te beoordelen.

Klaarblijkelijk mag dit dus voor een burger wel. Het past bovendien ook niet in een democratisch land waarbij je deze beslissingen zelf mag maken. Misschien heeft iemand wel slechte ervaringen met beleggen, of wil gewoon het risico van het beleggen niet lopen. Bovendien wordt er bij beleggen geadviseerd om dit over een langere termijn te doen, aangezien dit de kans op een goed rendement verhoogt. Maar wat als je al op leeftijd bent, of wilt sparen voor een grotere uitgave in de niet al te verre toekomst?

Tarieven vermogensbelasting 2018

Tarieven vermogensbelasting 2018

Gemakzucht van de overheid

Ik begrijp dat het voor de belastingdienst gemakkelijker is om met een fictief rendement te rekenen dan werkelijk behaalde rendementen. Echter, op het jaaroverzicht die door banken wordt verstrekt, staan naast het saldo ook de ontvangen rente. Dus eigenlijk zou dit ook geen argument meer mogen zijn. Wat dus overblijft is dat dit voor de belastingdienst gewoon extra inkomsten zijn. 

Voorkom verdamping van uw spaargeld

Er zijn echter wel mogelijkheden om de verdamping van uw spaargeld te voorkomen. Met de nieuwe fictieve rendement en vrijstellingen voor 2018, is dit echter wel alleen interessant indien u over een behoorlijk vermogen aan spaargeld beschikt.

De oplossing heet een spaar B.V. Hierbij hevelt u uw vermogen over van box 3 naar box 2.  Het voordeel hiervan is dat er belastingheffing plaatsvindt over het werkelijk behaalde rendement en er niet langer wordt uitgegaan van fictieve rendementen.

Hiervoor dient u dus wel een BV op te zetten. Bovendien dient u een zakelijke (of meerdere) spaarrekening te openen. Dit klinkt echter ingewikkelder dan het is en kan relatief snel worden gedaan.

Aandachtspunten spaar B.V.

 1. Het geld wordt overgeheveld van privé naar het vermogen van de B.V. Dit houdt in dat u het geld dus ook als zakelijk vermogen moet behandelen. Bijvoorbeeld boodschappen doen of het betalen van een vakantie kunt u niet doen vanuit dit zakelijk vermogen.
 2. Geld onttrekken aan de BV kan op 3 manieren:
  1. Terugbetaling van het aandelenkapitaal
  2. Uitbetalen van dividend (indien er winst wordt gemaakt in de BV)
  3. Een lening verstrekken vanuit de BV aan privé. Dit is echter alleen aan te raden indien het om een hypothecaire lening gaat. U zult namelijk rente moeten betalen aan de BV, waarover de BV belasting dient te betalen.
 3. De rente op een spaarrekening bepaalt of een spaar B.V. interessant is. Mocht de rente fors gaan stijgen, dan zou het beter kunnen zijn om het spaargeld weer als privé bezit te behandelen. Ervan uitgaande dat de fictieve rendementen in dat geval niet worden aangepast. 

Kosten van een spaar BV

De meeste kosten zullen ontstaan bij het opzetten van de B.V. Hiervoor heeft u een notaris nodig, welke tegenwoordig enorm kunnen verschillen. Bij een online notaris start dit rond de 300€ terwijl er ook notariskantoren zijn die u 750€ of meer zullen vragen. Uiteraard zijn deze kosten wel direct fiscaal aftrekbaar en kunt u de btw terugvorderen.

Voor een notaris is dit echter een standaard akte. Verschillende offertes aanvragen heeft dus zeker zin. En schroom ook niet om te onderhandelen. Dit is tegenwoordig zeker mogelijk op notaristarieven. Hierbij helpt het ook om de notaris duidelijk te maken dat u weet en dat u goed voorbereid bent.  bijvoorbeeld hoe hoog het aandelenvermogen dient te zijn, of dat u bijvoorbeeld  een agio reserve wilt inbouwen. Hierdoor wordt de inschatting van de benodigde tijd door de notaris lager en zal hij u een beter tarief aan kunnen bieden.

Naast de notariskosten zult u zich ook moeten inschrijven bij de kamer van koophandel wat op dit moment 50€ kost.

Daarnaast bent u verplicht een boekhouding bij te houden. Ook zult u btw-aangiften moeten doen, een jaarrekening moeten opstellen en een vennootschapsbelastingaangifte moeten invullen. Voor een spaar B.V. valt dit allemaal echter reuze mee. Voor de btw-aangifte kunt u bijvoorbeeld een verzoek indienen om dit jaarlijks te doen. Het aantal transacties is normaal gesproken dermate laag dat ook de vennootschapsbelasting en jaarrekening weinig tijd in beslag nemen.   

Er zijn verschillende accountants die u een pakket aanbieden voor het doen van al uw administratieve zaken. De tarieven die hiervoor worden berekend vind ik persoonlijk nogal aan de hoge kant. Een bedrag van 400€ (excl. btw) is zo ongeveer de standaard.  Als u echter alles zelf overzichtelijk aanlevert neemt dit weinig tijd in beslag.  

Voordelen

 • Alleen belasting betalen over daadwerkelijk behaalde rendementen

Nadelen:

 • Opstartkosten en eventueel jaarlijkse kosten.
 • Fiscale en juridische verplichtingen.
 • Spaargeld in de BV niet vrij aanwendbaar voor privé vermogen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *